iamscu-2024-1-movafag-1200x800px
Prest Dr. Hilde Marie Movafagh, teolog og rektor ved The Theological Seminary of The United Methodist Church i Oslo, Norge, ønsker deltakere velkommen til samlingen 11.-13. august til International Association of Methodist Schools, Colleges and Universities i Gøteborg, Sverige. Movafagh er også styremedlem i foreningen. Møtet, som fant sted rett før World Methodist Conference, trakk rundt 100 lærde og universitetsadministratorer fra ulike metodistkirker rundt om i verden. Foto av Heather Hahn, UM News.

Håp for en bedre fremtid etter generalkonferansen

Skoleledere fra høyere utdanning med metodistisk grunnlag, delte optimistiske tanker om tiden fremover før verdenskonferansen i Gøteborg.

Lærere fra hele den videre wesleyanske tradisjonen møttes like i forkant av World Methodist Conference i Sverige.  Mens samlingen tok for seg en rekke emner, handlet mye av diskusjonen om hva som har skjedd etter vårens generalkonferanse i United Methodist Church (UMC).

Deltakerne hørte om noe av konsekvensene av å avslutte restriksjoner mot LHBTQ-personer, samt mer om de foreslåtte regionaliseringsendringene som nå skal ratifiseres eller avvises i alle årskonferansene i UMC.

 

Prest/rektor/ Dr. Hilde Marie Movafagh fortalte at hun ikke visste hva hun kunne forvente da hun og rundt 50 andre norske metodister for første gang marsjerte i Prideparaden i Oslo i år.

Da gruppen gikk frem under korset og flammen, ble Movafagh overrasket over å høre gjentatte rop av "Hurra for metodistene" som brøt ut fra mengden av tilskuere langs ruten. To norske komikere som hun gjenkjente langs paraderuten heiet også på dem.

Da paraden nådde sentrum, fortalte Movafagh, at paradens kommentatorer informerte over høyttalerne at Metodistkirkens generalkonferanse nettopp hadde avsluttet kirkesamfunnets flere tiår lange forbud mot homofile prester og bryllup av likekjønnede.

«De avsluttet med å si: «Takk, metodister», og vi hørte tusenvis av mennesker som heiet på metodistkirken,» husket Movafagh.

"Jeg vet ikke om det samme gjelder deg. Jeg har vært metodist i 50 år. Det er hele livet mitt. Jeg har aldri, noen gang opplevd en mengde på flere tusen mennesker som jubler for mitt kirkesamfunn.»

Fortsatt fylt av glede, fortalte Movafagh om kirkens hjertelige mottakelse som en del av en diskusjon om mangfold og inkludering på en samling av International Association of Methodist Schools, Colleges and Universities.

 

Foreningen – best kjent som IAMSCU – trakk rundt 100 lærde og ledere av metodistrelaterte institusjoner til en samling 11.-13. august, rett før den økumeniske World Methodist Conference som samlet mer enn 1000 representanter fra Wesleyan-baserte kirkesamfunn. Begge arrangementene fant sted på Gothia Towers, i byen Gøteborg.

 

Begge arrangementene inkluderte også en stor kontingent fra UMC. Spesielt på IAMSCU-møtet var mange ivrige etter å diskutere beslutningene på generalkonferansen og hva disse kan bety for kirkesamfunns fremtid.

 

Det var fornuftig å holde de to hendelsene etter hverandre. For oss som kalles metodister, har læring og tilbedelse alltid gått hånd i hånd. Tross alt oppfordret vår ordsmed og salmedikter Charles Wesley: «La oss forene de to så lenge splittet, kunnskap og livsviktig fromhet.»

Dr. Amos Nascimento, IAMSCUs eksekutivsekretær og kasserer, sa at for ham og andre lærde, "Å være her hjelper oss å fortelle historien vår til kirken."

 

De to samlingene var internasjonale i omfang, med kirkeledere som deltok fra seks kontinenter. Blant deltakerne på begge var pastor Charissa Suli, en tongansk innfødt og den første fargede personen som tjenestegjorde som president for Uniting Church i Australia.

Suli deltok med Movafagh i IAMSCU-panelet for å diskutere temaet mangfold og inkludering.

 

For å ta tak i det som har vært og er, en viktig kilde til diskusjon og til tider kontrovers i både akademia og kirken, sa Suli at hun fant det viktig å trekke på den felles metodistiske grunntanken om at Guds nåde er for alle mennesker.

"Jeg elsker at John Wesley en gang sa at 'Verden er mitt sogn'," sa hun. "Denne uttalelsen var ikke bare et kall til å evangelisere utover kirkens bygninger, men en dyp erkjennelse av at enhver person er et Guds barn, som fortjener verdighet, respekt og kjærlighet."

 

Movafagh, et styremedlem i IAMSCU, er en teolog som lenge har jobbet for å fremme den Wesleyanske forståelsen av den kristne tro. Som rektor ved Metodistkirkens teologiske seminar i Norge, har hun også lenge tatt til orde for at LHBTQ-personer skal behandles med verdighet og ønskes velkommen inn i alle aspekter av kirkens liv.

Men hun erkjente at selv i Norge, som legaliserte ekteskap av samme kjønn i 2009, er LHBTQ-personers plass fortsatt en kilde til strid i landets ulike kristne organisasjoner.

 

"Denne saken splitter kirker for øyeblikket, og det får folk til å bytte kirkesamfunn," sa hun. – Vi ser at det går begge veier. Det er metodister som går over til mer konservative kirkesamfunn. To av våre menigheter ble pinsevenner i sommer. Men vi har også en omvendt bevegelse med folk fra mer konservative kirkesamfunn som vurderer å bli metodister.»

Movafagh sa at hun mener teologiske seminarer ikke bør tie når kirken opplever debatt eller til og med splittelser. I stedet sa hun seminarer har en forpliktelse til å dele sitt teologiske arbeid med den bredere kirken.

 

Etter flere tiår med å se flertallet gå den andre veien på generalkonferansen om LHBTQ-spørsmål, sa hun, at hun og andre likesinnede norske metodister nå reflekterer over hva det vil si å være i det nye flertallet.

«Det er i alle fall rollen til et flertall å sørge for at minoriteten har plass,» sa hun. "Og nå var det de tidligere aktivistene som har en posisjon for å sørge for at de konservative kan finne sin plass i kirken."

Hun sa at hun og andre metodister ønsker å skape rom for mennesker med ulike teologiske perspektiver og bibelske forståelser - men ikke på bekostning av tilhørigheten og aksepten til LHBTQ-personer.

"Jeg tror vi bør sikte på å være et bedre flertall," sa hun, "et flertall som praktiserer mangfold, som forsvarer andre menneskers ytringsfrihet, så lenge du ikke skader noen."

 

Det offisielle temaet for IAMSCU-møtet var "Fellesskap, forsoning og tilknytning." En overordnet idé gjennom teologenes samtaler var deres ønske om å flytte kirkerelasjoner fra kolonialistisk utnyttelse, til likhet og gjensidighet gjennom ekte felleskap.

Det er ambisjonen bak forslaget om regionalisering - nok en endring vedtatt av generalkonferansen og nå på vei til årskonferansene for ratifisering. For å bli endelig vedtatt, vil regionaliseringsendringene til kirkesamfunnets grunnlov trenge minst to tredjedeler av de totale stemmene i alle årskonferansene.

 

Nord-Katanga-områdets biskop Mande Muyombo, som leder UMC i deler av Kongo og Tanzania, forklarte regionaliseringsplanen og dens lange historie under IAMSCU-møtet og senere på World Methodist Conference.

Muyombo er også stipendiat, og har tidligere fungert som president for Kamina Methodist University i Kongo. Han er for tiden styreleder for Connectional Table, et lederorgan for United Methodist som bidro til å utvikle planen for regionalisering. Han fører tilsyn med det største bispeområdet for United Methodist, med mer enn 1 million medlemmer.

Med regionalisering vil UMC i USA og sentralkonferansene i Afrika, Filippinene og Europa hver bli regionale konferanser med samme autoritet til å tilpasse visse deler av Kirkeordningen.

 

Han bemerket at det har spredt seg falsk informasjon som sidestiller regionalisering med å løsne restriksjoner rundt homofili, men det er ikke sant. Under regionalisering vil hver region få lov til å sette sine egne retningslinjer rundt presteskapskvalifikasjoner og ekteskapsritualer.

Han ser regionalisering som en måte å oppfylle Kristi mandat i Matteus 28:18-20 om å «gjøre alle folkeslag til disipler, døpe dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn».

Kort sagt, regionalisering vil tillate bedre misjonseffektivitet i de ulike landene og kulturene innenfor UMC.

"Regionalisering skaper relevans og rettferdighet på tvers av kirken, og en slutt på å tillegge USA som sentrum med de andre som periferi," sa han.

 

Rev. Dr. Connie Semy P. Mella er en annen talsmann for regionalisering. Hun er dekan og professor ved Union Theological Seminary på Filippinene. Hun jobber også med United Methodist Board of Higher Education and Ministry for å veilede teologisk utdanning på tvers av Filippinene og Sørøst-Asia. Hun er leder i World Methodist Council.

 

Hun bemerket at mange i Filippinernes sentralkonferanse lenge har argumentert for det UMC nå kaller regionalisering.

"I mange år har vi etterlyst tilknyttet autonomi, som er essensen av global regionalisering," sa hun til United Methodist News. "Det står for selvidentitet, kontekstualisert politikk og relevant tjeneste."

 

Rev. Dr. Roger Ireson, som var med på å grunnlegge IAMSCU da han var toppleder i United Methodist Board of Higher Education and Ministry, sa at det var følelsen av tilknytning på tvers av metodistfamilien som gjorde konneksjonalismen mulig.

"Konneksjonalisme er vennskap," sa Ireson, som nå er pensjonist.

"Jeg tror at når konneksjonalisme blir sett på som mer enn bare et system, men som et resultat av vennskap med et mål om å oppnå, kan det gjøre store ting."

 

Tekst: Heather Hahn, assisterende redaktør for UM News. Originalartikkel.

Oversatt og bearbeidet av Karl Anders Ellingsen.