20240912_143133
Direktør Knut Forberg ved Betanien Hospital i Skien vil ta et krafttak for å redusere ventetiden for pasienter med grå stær.

Vil operere flere for grå stær

Pasienter med grå stær står igjen som tapere, når Helse Sørøst nå har avvist et initiativ fra Betanien Hospital for å redusere ventetiden betraktelig.

Ventetidene for operasjoner og spesialisthelsetjenester er lange i Norge, og en viktig årsak til tapt livskvalitet og unødvendig langvarige plager for mange pasienter. I mai 2024 anerkjente også helseministeren problemene og ga et ventelisteløfte, der blant annet offentlige, private og ideelle sykehus ble bedt om å finne nye og kreative måter å behandle flere pasienter.

Direktør Knut Forberg ved Betanien Hospital i Skien har nå lagt frem et slikt initiativ som tar kreativitet og eksisterende ressurser i bruk for å løse utfordringene.

Betanien Hospital, en ideell stiftelse, er et lokalsykehus for behandling av revmatologi, øyesykdommer og ortopedi. De har en driftsavtale med Helse Sørøst som regulerer og finansierer driften. De opererer 1200 pasienter i året for grå stær. Det gjør dem til en viktig faglig aktør for denne typen behandling. I dag er det et enormt etterslep i tilbudet. Det gjelder hele landet, med mer enn 12 måneder ventetid på slike operasjoner.
Det betyr at det er mange som lever lenge med nedsatt livskvalitet og redusert evne til å ta vare på seg selv, mens de venter på operasjon.

Forberg forteller at de har ledige lokaler på Betanien Hospital som kan konverteres til nye operasjonssaler. Dette reduserer kostnadene betraktelig, sammenlignet med nybygg. Det er også ledig kapasitet ved sengeposten som kan utnyttes bedre. Forberg mener de kan øke antallet operasjoner fra dagens 1200, til 3000 per år. En slik økning vil ikke ta unna alt etterslep, men redusere ventetiden betraktelig. Med økende livslengde, vil antallet som trenger operasjonen også bare øke fremover.
Økningen vil også bety omtrent 20 nye arbeidsplasser i Skien, og gjøre Skien til det nest største fagsentret for slike operasjoner, kun passert av Ullevål sykehus i Oslo.

Svaret de har fått fra Helse Sør-Øst er et avslag, med henvisning til at en slik økning krever at oppdraget legges ut på anbud. Det mener Forberg er underlig, siden de er et lokalsykehus. Betanien har nå bedt om en juridisk vurdering av kravet om anbudsrunde.
- Jeg er ikke motstander av anbud på tjenester, men synes det er underlig at det også skal gjelde for lokalsykehus. Dette kan få store konsekvenser for det lokale helsetilbudet i hele landet, slik jeg ser det. En runde med invitasjon til å gi anbud, med vurderinger og beslutningsprosess, vil også skyve forbedringer for pasientene langt ut i tid, sier Forberg.

Betanien Hospital er et aktivt lokalsykehus med høy aktivitet og stor trivsel blant ansatte og pasienter. Det ligger år etter år i toppen av listen med best pasienttrivsel og personalet slutter nesten kun for å gå av med pensjon. Forberg kan fortelle at de også fyller alle ledige stillinger raskt med den faglige kompetansen som de etterspør. Nå håper han på en dialog med Helse Sør-Øst for å bedre pasienttilbudet for de som har behov for øye- og ortopediske operasjoner.

 

Tekst og foto: Karl Anders Ellingsen